Wykładowcy INZ uczestniczą w XXVI Ogólnopolskim Sympozjum Bromatologicznym
pt. Żywność i Żywienie Człowieka – kierunki rozwoju
W dniach 12-15 września 2018 roku w Białymstoku odbyło się XXVI Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne pt. Żywność i Żywienie Człowieka – kierunki rozwoju, które zostało zorganizowane przez Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Ogólnopolską Sekcję Bromatologiczną Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Zespół Higieny Żywności i Żywienia Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN oraz Zespół Analityki Żywności Komitetu Chemii Analitycznej PAN.Tematy wiodącymi były: ocena jakości żywności i żywienia, bezpieczeństwo żywności i przedmiotów użytku, żywność i żywienie a nowotwory, suplementy diety oraz przetwórstwo żywności a jakość zdrowotna.
W konferencji uczestniczyli pracownicy Instytutu Nauk o Zdrowiu: dr Ewa Malczyk, dr Marta Misiarz, mgr Ewa Szura oraz dr hab. Joanna Wyka, prof. PWSZ w Nysie, która ponadto pełniła funkcję moderatora sesji dotyczącej oceny jakości żywienia. Uczestniczki sympozjum zaprezentowały swoje prace naukowe, które opublikowano w kwartalniku Bromatologia i Chemia Toksykologiczna.
Sympozjum stało się okazją do wymiany doświadczeń naukowych w miłej i przyjaznej atmosferze.