Kontrast:

KontaktAktualnościPrezentacja kierunkuPracownicyPlany zajęć

Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej
- kierunek dietetyka

Uczelnia Student Miasto Rekrutacja

Akademickie Rytmy w Radiu Nysa FM

PODCAST: „Żywność, która wspomaga leczenie cz. 1”. Audycja "Akademickie Rytmy" z dnia 28 marca 2022 r. Słuchaj na kanale YouTube:

Goście programu z Wydziału Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej PWSZ w Nysie – kierunek dietetyka:

  • prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Elżbieta Grochowska-Niedworok
  • studentki dietetyki: Raffaela Esposto i Natalia Motyka

Przepisy studentek dietetyki:

PRZEPIS NA SPAGHETTI w sosie pomidorowym ze szparagami i mozzarellą:

Składniki

Makaron 150g

Passata pomidorowa 100g

Oliwa z oliwek 20g

Czosnek 3 ząbki

Liść laurowy 1 sztuka

Sól i pieprz do smaku

Szparagi 50g

Mozzarella pół kulki

Wykonanie:

Należy oczyścić szparagi i pokroić je w mniejsze kawałki. Należy nastawić i osolić wodę. Szparagi można gotować wraz z makaronem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, obieramy i wrzucamy czosnek. Po chwili dodajemy passatę pomidorową dodajemy liść laurowy, sól i pieprz oraz oregano. Po 25-30 minutach sos jest gotowy. Makaron ze szparagami mieszamy z sosem pomidorowym. Kroimy pół kulki mozzarelli. Na górę makaron można posypać parmezanem.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ:

Składniki:

Pól szklanki kaszy kuskus

50 g rukoli

100 g łososia

5 gram masła

Koperek

5 pomidorów suszonych

100 g awokado

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

Sól, pieprz

20 g orzechów włoskich 

Wykonanie:

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki łososia smarujemy masłem i posypujemy posiekanym koperkiem, a następnie zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.

Kaszę kuskus gotujemy. Awokado i pomidory suszone kroimy w małe kawałki. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód oraz przyprawy. Ugotowaną kaszę łączymy z rukolą, awokado, suszonymi pomidorkami i sosem, dokładamy upieczony filet z łososia i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

  
Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie © 2018
kontakt z webmasterem:    
Wydział Nauk o Bezpieczeństwie - kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej: kierunek dietetyka, kierunek kosmetologia, kierunek psychofizyczne kształtowanie człowieka, Wydział Nauk Technicznych: kierunek architektura, kierunek informatyka, kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji, Wydział Neofilologii - filologia angielska, filologia germańska, język biznesu angielski - business english, Wydział Nauk Ekonomicznych - kierunek finanse i rachunkowość, Wydział Jazzu - kierunek jazz i muzyka estradowa, Wydział Nauk Medycznych: kierunek pielęgniarstwo, kierunek ratownictwo medyczne,
Zobacz nasz profil na FACEBOOK