Wpływ produktów pszczelarskich na zdrowie człowieka
Studenckie Koło Naukowe Set Point Diet pod opieką dr n. med. Beaty Całyniuk wykład pt. „Wpływ produktów pszczelarskich na zdrowie człowieka” w dniu 24.01.2022 o godz. 11.20 w sali 13D. Wykład cieszył się dużym zainteresowaniem studentów.
Produkty pszczele, ze względu na udział pszczół w ich otrzymywaniu, można podzielić na dwie grupy. Pierwsza – zbierane przez pszczoły produkty o pochodzeniu roślinnym, do których zalicza się pyłek kwiatowy, pierzgę (otrzymywaną w ulu z pyłku przez jego zakonserwowanie) oraz propolis, wytwarzany z żywicznobalsamicznych wydzielin roślinnych.
Druga grupa to produkty wydzielane przez pszczoły, do której należą: mleczko pszczele, wosk, jad pszczeli i miód. Wiele produktów pszczelich znanych jest ze swojego bogatego składu chemicznego, szczególnie z występowania w nich związków biologicznie czynnych.
Produktami, które są szczególnie cenne z uwagi na posiadane właściwości są: pyłek, pierzga w miodzie otrzymywana z pyłku oraz propolis.
Majewska E., Kowalska J., Drużyńska B., Wołosiak R., Derewiaka D., Ciecierska M. Wartość odżywcza i antyoksydacyjna produktów pszczelich. Bromat. Chem. Toksykol. XLIX, 2016 (3): 360-364.