Warsztaty on-line dla studentów dietetyki w ramach Nyskiej Akademii Mistrzów POWER 3.5
W dniach 09-30 maja 2020 roku roku odbył się cykl szkoleń w ramach Nyskiej Akademii Mistrzów, który poprowadził mgr Paweł Szewczyk – absolwent Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunku dietetyka i Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie na kierunku dietetyka kliniczna. Od lat zajmujący się kwestią żywienia i suplementacji, ze szczególnym uwzględnieniem dietetyki sportowej. Tematyka szkolenia obejmowała:
Podczas warsztatów studenci nabyli kompetencje w opracowaniu kwestionariusza zdrowotno-żywieniowo-suplementacyjnego dla potencjalnego podopiecznego, obliczaniu zapotrzebowania białkowego dla sportowca sportów siłowych stosujący dietę ubogoenergetyczną, sporządzania strategii dożywiania węglowodanowego sportowca, modyfikacji dietetycznych na czas startu w zawodach, opracowaniu indywidualnych strategii uzupełniania płynów, zaleceń dotyczących łączenia produktów wspierających lub utrudniających wchłanianie żelaza, propozycji (jakościowych) posiłków/przekąsek mogących znaleźć zastosowanie w strategii cheat meal/break oraz dożywieniu (refeed)
Wszelkie konsultacje, dyskusje odbywały się drogą elektroniczną (zamknięta grupa na facebook, poczta elektroniczna), a także drogą telefoniczną.