Wizyta studyjna dla licealistów z Grodkowa, Kłodzka, Ziębic oraz Głuchołaz
W dniu 30.01.2020 roku odwiedzili naszą Uczelnię, w ramach Wizyty Studyjnej, uczniowie ze szkół: Liceum Ogólnokształcącego w Grodkowie, I Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Chrobrego w Kłodzku, Zespołu Szkół w Ziębicach oraz z Zespołu Szkół w Głuchołazach. Goście w ramach wizyty oprócz zapoznania się z bazą dydaktyczną naszej uczelni z różnych kierunków mogli uczestniczyć również w warsztatach i zajęciach prowadzonych na kieruneku Dietetyka.
Przygotowane zostały warsztaty pt. „Norma wyżywienia dla młodzieży (DRP) – praktyczne wskazówki”, które pod nadzorem dr n. med. Marty Misiarz przygotowali i przeprowadzili studenci III roku dietetyki – Patrycja Fornalczyk, Julia Buryś oraz Alan Dziadkowiec. Nad całością czuwała dr inż. Marzeny Zołoteńki-Synowiec, która również przeprowadziła wykład pt.„Wpływ dodatków do żywności na organizm człowieka” dla licealistów z Grodkowa. Podczas warsztatów uczniowie mogli poznać czym jest dzienna racja pokarmowa, jak wykorzystać ją do planowania swojego żywienia oraz jakie posiłki można z niej skomponować. Po warsztatach uczniowie zapoznali się z wyposażeniem sal – antropometrycznej oraz technologii żywności. Podczas wykładu natomiast mogli dowiedzieć się czym są dodatki do żywności, czy są bezpieczne oraz w jakim celu się je stosuje. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w zajęciach oraz brali czynny udział w dyskusji.
dr inż. Marzena Zołoteńka-Synowiec