Kontrast:

KontaktAktualnościPrezentacja kierunkuPracownicyPlany zajęć

Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej
- kierunek dietetyka

Uczelnia Student Miasto Rekrutacja

X Jubileuszowy Nyski Festiwal Nauki w Instytucie Dietetyki

W dniach 10-11 września odbył się X Jubileuszowy Nyski Festiwal Nauki, organizowany przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Nysie pod hasłem "Nyski Festiwal Nauki - 10 lat transferu wiedzy".

Instytut Dietetyki przygotował dla uczniów liczne atrakcje. Uczestnicy mogli dowiedzieć się m.in.: jak oznaczać zawartość soli w przyprawach, poddać się badaniu stanu odżywienia przy pomoc analizatora składu masy ciała czy też nauczyć się sztuki carvingu.

Co to jest bioimpedancja i na czym polega, jak prawidłowo wykonywać badanie analizatorem składu masy ciała, dlaczego warto go używać i co dietetyk za jego pomocą będzie mógł określić. Każda osoba która podała się badaniu otrzymała szczegółową interpretację swoich wyników oraz porady dietetyczne. Uczniowie wykazywali duże zainteresowaniu. Dodatkowo studentki z koła naukowego SetPointDiet przekazywały młodszym uczniom wskazówki dietetyczne oraz odpowiadały na liczne pytania np.: Co zrobić by zwiększyć metabolizm? Jak wspomagać pracę mózgu? Co zalecane jest podczas ciąży? Czy aktywność ma znaczenie?

"Wyczarowane z owoców i warzyw" to warsztaty prowadzone przez studentów dietetyki pod kierunkiem mgr inż. Marty Misiarz. Warsztaty te były poświęcone carvingowi, czyli sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach. Pierwsza część spotkania to część teoretyczna, która przybliżała uczniom co to jest carving, jakie są jego rodzaje i skąd pochodzi. Druga część była częścią praktyczną, w której uczniowie mieli wykonać dwie rzeźby. Pierwsza z nich to kwiatek z ogórka i marchwi, druga troszeczkę trudniejsza to łabędź z jabłka. Uczniowie z zainteresowaniem wykonywali swoje dzieła z pomocą Piotra Zająca studenta II roku dietetyki, który zajął IX miejsce w Carvingowych Mistrzostwach Polski Juniorów, oraz Anny Krawczyk studentki IV roku dietetyki PWSZ w Nysie. Opiekunami Warsztatów byli: dr hab. n. med. Zbigniew Ciemniewski oraz dr n. med. Bogusław Bucki.

Podczas tegorocznego Festiwalu Nauki odwiedziły nas szkoły ponadgimnazjalne: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Ziębicach, Zespół Szkół w Łambinowicach oraz Zespół Szkół Technicznych z Nysy. Dzień drugi należał do trzech szkół gimnazjalnych z Nysy. Wszystkim gościom serdecznie dziękujemy za przybycie i zapraszamy za rok.

Marta Misiarz
Instytut Dietetyki

  
Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie © 2018
kontakt z webmasterem:    
Wydział Nauk o Bezpieczeństwie - kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej: kierunek dietetyka, kierunek kosmetologia, kierunek psychofizyczne kształtowanie człowieka, Wydział Nauk Technicznych: kierunek architektura, kierunek informatyka, kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji, Wydział Neofilologii - filologia angielska, filologia germańska, język biznesu angielski - business english, Wydział Nauk Ekonomicznych - kierunek finanse i rachunkowość, Wydział Jazzu - kierunek jazz i muzyka estradowa, Wydział Nauk Medycznych: kierunek pielęgniarstwo, kierunek ratownictwo medyczne,
Zobacz nasz profil na FACEBOOK