Kontrast:

KontaktAktualnościPrezentacja kierunkuPracownicyPlany zajęć

Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej
- kierunek dietetyka

Uczelnia Student Miasto Rekrutacja

Międzynarodowe Seminarium Naukowe

„Mięso drobiowe – rola w żywieniu człowieka w różnych okresach jego życia” to tytuł Międzynarodowego Seminarium Naukowego, które zostało zorganizowane w ramach programu „Kurczak w domu i w szkole, nie tylko w rosole”. Wydarzenie odbyło się 24 maja 2014 roku w Regionalnym Centrum Transferu Wiedzy i Technologii Innowacyjnych przy Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Nysie.

W seminarium wzięli udział przedstawiciele uczelni wyższych z Polski oraz Czech, a także osoby zawodowo związane z żywieniem zbiorowym, rolnictwem i hodowlą drobiu.

Międzynarodowe Seminarium Naukowe rozpoczął prof. Zbigniew Ciemniewski, który przywitał przybyłych gości i przedstawił program spotkania. Następnie głos zabrał pan Andrzej Sieradzki Prezes Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, który powiedział o idei seminarium. W dalszej części nastąpiły prelekcje, które wygłosili:

  • dr hab. n. farm. Elżbieta Grochowska–Niedworok - referat pt. „Znaczenie mięsa drobiowego w żywieniu różnych grup wiekowych”.
  • prof. dr hab. Mirosław Słowiński - referat pt. „Przetwory z mięsa kurcząt - dodatki funkcjonalne, jakość, znakowanie”.
  • prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański - referat pt. „Różne aspekty wartości mięsa drobiowego, rynek konsumenta w Polsce, perspektywy”.

Na zakończenie seminarium odbyła się otwarta dyskusja, a następnie degustacja potraw z mięsa drobiowego.  

Władze PWSZ w Nysie podczas Międzynarodowego Seminarium Naukowego reprezentował Prorektor ds. ogólnych prof. Tomasz Malczyk.

Spotkanie poprowadził Bartosz Bukała, rzecznik prasowy uczelni.

Wydarzenie zostało zorganizowane przez:

  • Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Nysie;
  • Instytut Dietetyki PWSZ w Nysie;
  • Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

Seminarium zostało sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj w ramach programu „Kurczak w domu i w szkole, nie tylko w rosole”.

Partnerami seminarium byli:

  • Agencja Rynku Rolnego;
  • Urząd Miejski w Nysie;
  • Starostwo Powiatowe w Nysie.

Patronat medialny nad wydarzeniem sprawowali:

  • Polskie Radio Opole;
  • Radio Nysa FM;
  • NTO;
  • Nowiny Nyskie;
  • TVS – Telewizja Silesia.

 

 

 

Bartosz Bukała
rzecznik prasowy uczelni

Opublikowano: 26-05-2014

  
Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie © 2018
kontakt z webmasterem:    
Wydział Nauk o Bezpieczeństwie - kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej: kierunek dietetyka, kierunek kosmetologia, kierunek psychofizyczne kształtowanie człowieka, Wydział Nauk Technicznych: kierunek architektura, kierunek informatyka, kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji, Wydział Neofilologii - filologia angielska, filologia germańska, język biznesu angielski - business english, Wydział Nauk Ekonomicznych - kierunek finanse i rachunkowość, Wydział Jazzu - kierunek jazz i muzyka estradowa, Wydział Nauk Medycznych: kierunek pielęgniarstwo, kierunek ratownictwo medyczne,
Zobacz nasz profil na FACEBOOK