W dniu 26 listopada 2011 we Wrocławiu odbyła się II Konferencja Naukowa zatytułowana " ŻYWIENIE, ZDROWIE I CHOROBY", zorganizowana przez dr hab. n. med. Elżbietę Poniewierkę, prof. PWSZ w Nysie we współpracy z prof. dr hab. n. med. Mirosławem Jaroszem, dr n. med. Katarzyną Neubauer i dr n. med. Radosławem Kempińskim.
Tematyka konferencji dotyczyła ważkich problemów związanych z wpływem żywienia na zdrowie człowieka. Wiodące tematy to: etiologia i patogeneza, otyłość, celiakia oraz leczenie żywieniowe ostrych i przewlekłych chorób. Referaty wygłosili m.in.: prof. M. Jarosz, prof. J. Biernat, prof. T. Dobosz, prof. M. Gonciarz, prof. G. Nowicka oraz dr hab. E. Poniewierka. Wysoki poziom merytoryczny prezentowanych prac wskazywał istotne powiązanie pomiędzy dwoma kierunkami jakimi są medycyna i dietetyka, które powinny ze sobą ściśle współpracować oraz wzajemnie się uzupełniać.
W konferencji udział wzięli pracownicy Instytutu Dietetyki
dr inż. M. Zołoteńka-Synowiec, dr hab. inż. J. Wyka, dr inż. E. Malczyk
i mgr inż. M. Misiarz, a także studenci dietetyki PWSZ w Nysie.
Konferencja stała się również okazją do spotkania z absolwentami naszej Alma
Mater, kontynuujący naukę na studiach magisterskich.