VII Nyski Festiwal Nauki
W dniach 14 i 15 września, jak co roku mieliśmy przyjemność
uczestniczyć w Nyskim Festiwalu Nauki. Już siódmy raz nyska Alma Mater zaprosiła
wszystkich chętnych entuzjastów nauki do odwiedzenia PWSZ w Nysie. Instytut
Dietetyki również brał czynny udział w tym przedsięwzięciu. Zorganizowano szereg
wykładów i warsztatów o tematyce żywieniowej skierowanej do młodzieży klas gimnazjalnych
i ponadgimnazjalnych z Nysy i okolic.
Zaprezentowano następujące wykłady:
"Zachowania żywieniowe młodzieży w kontekście zaleceń racjonalnego
żywienia" to temat wykładu przeprowadzonego przez dr n.med.
Beatę Całyniuk. Celem prezentacji było zainteresowanie młodzieży pojęciem racjonalnego
żywienia. Wykład zawierał również wyniki badań zachowań żywieniowych młodzieży
z powiatu nyskiego. Ważkość problemu i konieczność dokonywania wyborów żywieniowych
wymusza poszerzenie wiedzy z tego tematu, o czym świadczyła wysoka frekwencja
na wykladzie.
"Wybierz wodę" - wykład wygłoszony przez
dr inż. Marzenę Zołoteńka-Synowiec potwierdził, że woda jest bardzo ważnym elementem
pożywienia, m.in. pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych niezbędnych
do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto pokazał różnice, jakie występują
pomiędzy dostępnymi na rynku wodami butelkowanymi.
Wykład pt. "Żywienie kobiet ciężarnych i niemowląt"
zaprezentowany przez dra n.med. Bogusława Buckiego miał na celu uzmysłowienie
słuchaczom, że racjonalne odżywianie w okresie ciąży jest istotne dla prawidłowego
rozwoju płodu, a brak w diecie przyszłej matki niektórych minerałów i witamin
może prowadzić, m.in. do niedokrwistości, przedwczesnych porodów oraz niskiej
masy urodzeniowej noworodków.
"Czy jedzenie może zaszkodzić naszemu zdrowiu?"
- wykład przeprowadzony przez dr hab. n.med. Elżbietę Poniewierkę, prof. PWSZ
w Nysie, zwracał uwagę, że odżywienie ilościowe (niedożywienie, otyłość), jak
i jakościowe (brak lub nadmiar witamin i składników mineralnych) mają istotny
wpływ na zdrowie naszego organizmu, a niewłaściwe żywienie może skutkować chorobami
uwidaczniającymi się czasami po wielu latach.
Po wykładach zarówno w pierwszym jak i w drugim dniu festiwalu odbyły się następujące
warsztaty.
"Ocena jakości jadłospisów" - warsztaty
pod kierunkiem dr n.med. Beaty Całyniuk prowadzili studenci działajacy w Kole
Naukowym. Obejmowały one dwa rodzaje zagadnień: ilosciową i jakościową ocenę
jadłospisów oraz badanie i ocenę nawyków żywieniowych. Celem warsztatów była
ocena sposobu żywienia i weryfikacja błędów żywieniowych. Uczestnicy warsztatów
oceniali swój sposób żywienia stosujac metody uznane w naukach żywieniowych.
Warsztaty pt. "Chcesz się odchudzać za pomocą diety - poznaj
jej wady i zalety" przeprowadzone przez mgr inż. Martę Misiarz
we współpracy ze studentkami dietetyki, skierowane były zarówno do uczniów szkół
gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Celem spotkań warsztatowych było przybliżenie
problemu związanego z odchudzaniem ze wskazaniem alternatywnych rozwiązań. Nakreślenie
zagrożeń wynikających z niekontrolowanego odchudzania dla zdrowia młodego człowieka
oraz podkreślenie roli jaką odgrywa aktywność fizyczna w utrzymaniu należytej
masy ciała.
"Nasiona roślin strączkowych - źródłem cennych składników"
to warsztaty przeprowadzone przez dr inż. Ewę Malczyk oraz studentki Instytutu
Dietetyki. Miały one na celu zapoznanie młodzieży, z niestety rzadko stosowanymi
w naszych dietach, produktami spożywczymi, jakimi są nasiona roślin strączkowych.
Uczestnicy spotakania mieli okazję poznać wartość odżywczą poszczególnych nasion
roślin strączkowych oraz możliwości wprowadzenia ich do swojej diety.
Warsztaty cieszyły się sporym zainteresowaniem. Odbyły się w przyjaznej i miłej
atmosferze. Młodzież wykazała się dużym zainteresowaniem i chęcią współpracy.
Łączna liczba uczestników wykładów wyniosła prawie 300 osób, a z warsztatów
skorzystało 250 osób. Wszystkim uczestnikom dziękujemy i zapraszamy na następne
wykłady i warsztaty organizowane w Instytucie Dietetyki w ramach VIII Nyskiego
Festiwalu Nauki.