Kontrast:




Biuro Współpracy Międzynarodowej

Uczelnia Student Uczelnie
partnerskie
Rekrutacja

Kuchenna rewolucja w międzynarodowym wydaniu

Smacznie, kolorowo i międzynarodowo - tak było podczas Top Chef Competiton - kulinarnego wieczoru zorganizowanego w ramach odbywającego się Kursu Intensywnego ConsArch w miniony poniedziałek przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Nysie.

Przedstawiciele dziewięciu narodowości: Czech, Hiszpanii, Francji, Łotwy, Niemiec, Polski, Turcji, Ukrainy i Włoch, kilka koszyków różnorodnych produktów i niemalże 30 osób gotujących swoje narodowe potrawy w jednej kuchni o tym samym czasie, czyli totalna kuchenna rewolucja miała miejsce w poniedziałek 26.03.2012 w kuchni Domu weselnego "Iwona" w Nysie. Siły były wielkie, a zaangażowanie i serce wkładane w przygotowanie potraw jeszcze większe. Nie mogło się nie udać, mimo, że różnorodność serwowanych potraw była bardzo duża. Ryby i owoce morza mieszały się z wołowiną i grzybami, a lasagne z żurkiem i czeskimi knedlikami. A wszystko po to, aby umożliwić mieszkańcom Nysy poznanie smaków z Europy bez konieczności posiadania ważnego paszportu i wyjazdu z kraju i choć na chwilę przenieść ich do słonecznych Włoch, czy troszkę chłodniejszej Łotwy.

Nie bez znaczenia był fakt, że gotujące grupy brały udział w konkursie na najlepiej przygotowane specjały. Wszyscy dzielnie walczyli, pożyczając od siebie produkty i sprzęt kuchenny, czasami piekąc ciasto na patelni i w między czasie dodając sobie otuchy w dziewięciu odmiennych od siebie językach. Efekt przeszedł oczekiwania zarówno komisji, uczestników, gości, jak i samych organizatorów - 9 wspaniałych dań głównych i tyle samo pysznych i wyszukanych deserów podanych w ciekawy i oryginalny sposób, przygotowanych w zaledwie dwie godzinny przy maksymalnej integracji wszystkich kucharzy. Komisja, której przewodniczyła Pani Burmistrz miasta Nysy Jolanta Barska miała więc ciężki orzech do zgryzienia wybierając Top Chef grupę. Udało się jednak - zwycięzcami zostali Hiszpanie, którzy zaserwowali uczestnikom owoce morza z oryginalną Sangrią. Czy miała ona wpływ na ocenę komisji? Z pewnością nie, jedno jest jednak pewne, że było smacznie, kolorowo, różnorodnie i międzynarodowo.

Zapraszamy serdecznie do obejrzenia zdjęć w naszej galerii > >

Biuro Współpracy Międzynarodowej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie © 2018    
kontakt z webmasterem:  
Wydział Nauk o Bezpieczeństwie - kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej: kierunek dietetyka, kierunek kosmetologia, kierunek psychofizyczne kształtowanie człowieka, Wydział Nauk Technicznych: kierunek architektura, kierunek informatyka, kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji, Wydział Neofilologii - filologia angielska, filologia germańska, język biznesu angielski - business english, Wydział Nauk Ekonomicznych - kierunek finanse i rachunkowość, Wydział Jazzu - kierunek jazz i muzyka estradowa, Wydział Nauk Medycznych: kierunek pielęgniarstwo, kierunek ratownictwo medyczne,
Zobacz nasz profil na FACEBOOK